April28 , 2024

Reabilitarea Bojdeucii din Țicău – mană cerească pentru ”influenceri”

Share

O vânzoleală cruntă referitor la reabilitarea bojdeucii lui Ion Creangă din Țicău macină mediul virtual de câteva zile încoace, vânzoleală presărată cu miștouri specifice ”influencerilor” cu mult timp liber la dispoziție sau partidelor politice contracandidate conducerii principalului promotor actual al investiției, Consiliul Județean Iași.

După ce au epuizat subiectele gen ”me too”, ”I love/hate Ukraine/Irael/Russia”…whatever, au dezlegat triunghiul bermudelor Dorian Popa-chiloți-droguri, l-au cazat pe Columbeanu la azil, au rezolvat încălzirea globală și duelul familiei tradiționale – LGBTQ din duetul Lasconi mamă-fiică, au jurizat prestația Primei Doamne a României la ”Dansez pentru tine” în Kenya, au pupat sau înjurat moaștele Cuvioasei Parascheva tot de la Iași, internauții au devenit experți în restaurarea monumentelor istorice năpustind crunt asupra bojdeucii lui Nică să-și dea cu părerea asupra păstrării intacte în 2023 a unor elemente distruse din 1977, curat Caragiale, parol!

De la ”Scoală-te Nică, ți-au pus aer condiționat” la „Se poate închiria în regim hotelier? E numai bună de pus pe Air BNB“, la speculații vizând suma investiției rotunjită până la absurd în mod intenționat prin omisiune cu scopul manipulării opiniei publice fac deliciul internauților căutători de dreptate din tastatură.

Presa locală din Iași lămurește totuși că ”Lucrările de restaurare au debutat la începutul anului trecut şi s-au înscris în grafic până acum. Ziarul de Iaşi a relatat despre acest proiect, inclus în seria celor propuse de Consiliul Judeţean Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Iaşi pentru obţinerea finanţării europene „la pachet” cu proiecte din Republica Moldova. Astfel, renovarea Bojdeucii şi a muzeului de alături fac parte din proiectul „Călător pe meridiane culturale”, lansat de Direcţia Proiecte şi Dezvoltare Durabile a CJ cu peste cinci ani în urmă. Dincolo de Prut, raionul Făleşti reface şi dotează Muzeul local de istorie şi etnografie, iar primăria oraşului restaurează drumul istoric „Ştefan cel Mare” din zona centrală, pavat cu granit.

Finanţarea pentru toate trei obiectivele este de 1,72 milioane de euro, din care puţin peste un milion costă restaurarea Complexului „Ion Creangă”, iar diferenţa de 681,5 mii euro merge la Făleşti. Contractul pentru ansamblul muzeal din Ţicău a fost adjudecat în noiembrie 2021 de firma Iaşicon, pentru 3,35 milioane de lei fără TVA.” (sursa: Ziarul de Iași).

Așadar, dacă cităm ”Ziarul de Iași” ”cu peste cinci ani în urmă” când a fost demarat acest proiect, conform ciclului electoral, la Conducerea Consiliului Județean Iași actualii ”vinovați” din oprobiul public nu erau la conducerea instituției, mai departe suma ce se vehiculează colosală este împărțită pentru reabilitarea mai multor obiective incluse în proiect însă este prezentată probabil în mod intenționat prin omisiune sau neștiință ca fiind destinată doar căsuței cu două camere și pridvor a marelui scriitor creând confuzie, ”hate-reală” și manipulare.

Un alt aspect privitor la criticile publice îl reprezintă  elemente cum ar fi cimentul pe pereți sau curtea pavată, totuși actuala restaurare a ”Bojdeucii din Țicău” este cea de-a treia, prima având loc înainte de deschiderea sa ca muzeu, în anul 1918 în ajunul Primului Război Mondial, iar a doua după cutremurul din 1977 iar elementele criticate au fost introduse în construcție în anul 1977… problema e că atunci nu existau influenceri…

Supus unei asemenea avalanșe de științe exacte în domeniu reabilitării monumentelor istorice Consiliul Județean Iași ne asigură pe site-ul oficial că „𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐁𝐨𝐣𝐝𝐞𝐮𝐜𝐢𝐢 𝐥𝐮𝐢 𝐈𝐨𝐧 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐧𝐠𝐚̆ 𝐬-𝐚 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐭 𝐜𝐮 𝐦𝐢𝐣𝐥𝐨𝐚𝐜𝐞 𝐚𝐝𝐞𝐜𝐯𝐚𝐭𝐞, 𝐜𝐮 𝐬𝐜𝐨𝐩𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐚 𝐬𝐭𝐨𝐩𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐜𝐞𝐬𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐭𝐞𝐫𝐢𝐨𝐫𝐚𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐝𝐞 𝐚 𝐩𝐚̆𝐬𝐭𝐫𝐚 𝐬𝐞𝐦𝐧𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐦𝐮𝐳𝐞𝐮 𝐥𝐢𝐭𝐞𝐫𝐚𝐫 𝐝𝐢𝐧 𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧𝐢𝐚” urmând detalii tehnice ce pot fi consultate pe Pagina de Facebook

Construită în 1842, căsuța din mahalaua Ţicău a fost transformată în primul muzeu memorial din România a unui scriitor român pe 15 aprilie 1918, la aproape 30 de ani de la moartea povestitorului.

Redeschiderea în circuit turistic a Ansamblului muzeal este programată să aibă loc pe 15 decembrie 2023, sperăm că atunci spiritele virtuale se vor mai calma și ne vom putea bucura cu toții așa cum se cuvine de interesul și implicarea pe care Consiliul Județean Iași le-a arătat în reabilitarea acestui obiectiv turistic și cultural de maximă importanță atât pentru orașul Iași cît și pentru Istoria Literaturii Române, chiar dacă materialele de construcție existente în anul 2023 nu pot fi identice cu cele de la 1842.

 

Alte articole

Mesajul Zilei Mondiale a Teatrului: Arta este pace!

În 1961, Institutul Internațional de Teatru (ITI) a inițiat...

A murit criticul literar Nicolae Manolescu la vârsta de 84 de ani

Criticul literar Nicolae Manolescu, președinte al Uniunii Scriitorilor din...

Buna Vestire, cea mai veche sarbatoare a Maicii Domnului

Buna Vestire este praznuita de Biserica pe 25 martie. Buna...