Mesajul Zilei Mondiale a Teatrului: Arta este pace!

0

În 1961, Institutul Internațional de Teatru (ITI) a inițiat Ziua Mondială a Teatrului, care este sărbătorită anual pe 27 martie de către Centrele ITI și comunitatea internațională de teatru. Diverse evenimente de teatru naționale și internaționale sunt organizate pentru a marca această ocazie.

Unul dintre cele mai importante evenimente este difuzarea Mesajului Zilei Mondiale a Teatrului, în care, la invitația ITI, o personalitate de renume mondial își împărtășește reflecțiile despre tema Teatrului și a Culturii Păcii. Primul Mesaj al Zilei Mondiale a Teatrului a fost redactat de Jean Cocteau în 1962.

Autorul Mesajului Internațional pentru Ziua Mondială a Teatrului 2024 este Jon Fosse, un scriitor și dramaturg norvegian.

Arta este pace.

Fiecare individ este unic, dar și similar în multe privințe cu ceilalți. Deși aspectul nostru exterior diferă, există ceva înăuntrul fiecăruia dintre noi care ne aparține în exclusivitate. Putem numi acest lucru spirit sau suflet, sau putem alege să îl lăsăm să existe în tăcere, fără definiție.

În ciuda diferențelor noastre, suntem fundamental asemănători. Oamenii din întreaga lume împărtășesc similitudini indiferent de limbă, culoare a pielii sau culoare a părului.

Această dualitate – fiind atât de asemănători, dar și total diferiți – poate părea paradoxală. Poate că natura umană înseamnă în mod inherent paradox, combinând existența terestră și tangibilă cu ceva transcendent, dincolo de limitele materiale.

Arta bună, în mod minunat, combină unicitatea absolută cu universalitatea. Ne ajută să înțelegem că ceea ce este diferit – ceea ce este străin, așa cum am putea spune – este universal.

Arta desființează barierele limbajului, geografiei și naționalității. Nu numai că sărbătorește calitățile individuale, ci și, în alt sens, caracteristicile unice ale diferitelor grupuri de oameni, cum ar fi fiecare națiune.

Ea nu face acest lucru prin egalizarea diferențelor și reducerea lor la un denominat comun, ci arătându-ne ce este diferit, ce este străin sau altfel. Fiecare operă de artă bună conține acest lucru: ceva străin, ceva pe care nu-l înțelegem pe deplin, dar pe care, într-un fel, îl înțelegem. Ea conține un mister, ceva ce ne fascinează și ne atrage dincolo de limitele noastre personale.

Războiul şi arta sunt opuse, pur şi simplu, la fel cum sunt opuse războiul şi pacea. Arta este pace.