November3 , 2024

Scriitori români născuți în luna noiembrie

Share

În ultima lună de toamnă au văzut lumina zilei mai mulţi scriitori printre care:

Scriitorul, povestitorul, romancierul şi omul politic roomân Mihail Sadoveanu s-a născut la 5 noiembrie 1880, Pașcani la Vânători-Neamț. Este unul dintre cei mai importanți prozatori români din prima jumătate a secolului al XX-lea, fiind cunoscut mai ales pentru romanele sale istorice și de aventuri.
Mihail Sadoveanu este şi autorul unor citate nemuritoare:

“În aceste urne sacre, în care poeţii şi cugetătorii şi-au închis inimile, găsim acea putere fără moarte care mişcă umanitatea înainte, în progresul ei necontenit”.

“Sărmana făptură omenească! E capabilă de toate relele, dar în ea se găseşte şi comoara binelui.”

“Fericirea este în noi, niciodată în jurul nostru.”

“Patriotismul nu înseamnă ura împotriva altor neamuri, ci datorie către neamul nostru; nu înseamnă pretenţia că suntem cel mai vrednic popor din lume, ci îndemnul să devenim un popor vrednic”.

“Fagure de miere sunt cuvintele bune şi dulceaţa tămăduitoare a sufletelor.”

“Ţara nu se serveşte cu declaraţii de dragoste, ci cu muncă cinstită şi, la nevoie, cu jertfe.”

Eugen Ionescu – 13 noiembrie 1909
Eugen Ionescu, cunoscut și ca Eugene Ionesco, în afara tarii, a fost scriitor în limba franceză, membru al Academiei Franceze si iubitor al teatrului absurdului. Cele mai cunoscute opere ale sale sunt Cântăreață cheală, Regele moare, Scaunele, Lecția. Despre acestea am scris un articol special pe blog, numit Teatru de Eugene Ionesco.


Liviu Rebreanu s-a născut la 27 noiembrie 1885, Târlișua, Bistrița-Năsăud. A fost un prozator și dramaturg român, membru al Academiei Române. La 1 noiembrie 1908 a debutat în presa românească: la Sibiu, în revista Luceafărul, condusă de O. Goga și O. Tăslăuanu, a apărut povestirea Codrea (Glasul inimii). În aceeași revistă, Rebreanu a mai publicat nuvelele Ofilire (15 decembrie 1908), Răfuială (28 ianuarie 1909) și Nevasta (16 iunie 1911).

Înainte de a scrie și de a-și publica romanele, scriitorul și-a desăvârșit talentul de prozator scriind povestiri și nuvele. Cea mai cunoscută nuvelă a sa este de bună seamă Ițic Ștrul, dezertor. Ciuleandra, nuvela sa psihologică cea mai cunoscută, va apărea ceva mai târziu.

Continuarea aici

Alte articole

Mesajul Zilei Mondiale a Teatrului: Arta este pace!

În 1961, Institutul Internațional de Teatru (ITI) a inițiat...

A murit criticul literar Nicolae Manolescu la vârsta de 84 de ani

Criticul literar Nicolae Manolescu, președinte al Uniunii Scriitorilor din...

Buna Vestire, cea mai veche sarbatoare a Maicii Domnului

Buna Vestire este praznuita de Biserica pe 25 martie. Buna...