May22 , 2024

Un nou muzeu pe harta culturală a României

Share

În țări cu o tradiție bogată în domeniu, precum Franța și Germania, se regăsesc numeroase muzee și centre ale caricaturii. În contrast, în țările din Europa de Est, până în acest an, existau doar două astfel de instituții: Casa Umorului și a Satirei de la Gabrovo (Bulgaria) din 1972 și Muzeul Caricaturii din Varșovia (Polonia) din 1978.

Prin urmare, înființarea Casei Umorului Desenat de la Brăila reprezintă un eveniment de importanță atât națională, cât și internațională. Aceasta devine un obiectiv cultural distinct în țara noastră și cu siguranță va atrage numeroși iubitori ai artei caricaturii și nu numai.

La cea de-a 18-a ediţie a vernisajului Salonului Internaţional de Caricatură, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila în luna septembrie, s-au primit 611 lucrări, realizate de către 236 de caricaturiști din 52 de ţări. Doamna Alina Sulicu, directoarea Centrului de Creaţie, şi membrii juriului, Leonte Năstase – preşedinte, Florian Doru Crihană, Marian Avramescu şi Marius Tiţa, anunţă în faţa numerosului public premiile ediţiei 2023. Marele Premiu i-a revenit artistului francez de origine română Tudor Banuş. Celelalte premii şi menţiuni au fost împărţite unor competitori din Egipt, Cuba, Rusia şi România.

Continuarea pe historia.ro

Alte articole

Mesajul Zilei Mondiale a Teatrului: Arta este pace!

În 1961, Institutul Internațional de Teatru (ITI) a inițiat...

A murit criticul literar Nicolae Manolescu la vârsta de 84 de ani

Criticul literar Nicolae Manolescu, președinte al Uniunii Scriitorilor din...

Buna Vestire, cea mai veche sarbatoare a Maicii Domnului

Buna Vestire este praznuita de Biserica pe 25 martie. Buna...