April27 , 2024

Comuna Todirești a fost gazda Festivalului Folcloristica – ediția a IX-a

Share

Centrul Cultural Flori de Mai și Asociaţia Super Tineri (ASIRYS) în parteneriat cu Primăria Comunei Todirești, au reunit la sfârșitul lunii septembrie peste 450 de artişti, meşteri, participanți şi voluntari, din numeroase localităţi ieşene: Ciortești, Dumbrăvița, Feredeni, Hărmănești, Lespezi, Pașcani, Tătăruși, Târgu Frumos, Todirești, Stroești dar şi din străinătate: Anglia, Bolivia, Ucraina, Moldova, Maroc, Tunisia, Spania, Egipt, Germania și Turcia.

,,Folcloristica” este un eveniment unic, organizat de tineri voluntari împreună cu comunitatea locală, ce urmăreşte să promoveze, integreze şi revigoreze tradiţiile şi obiceiurile ce stau la baza culturală a județului Iași. În cadrul festivalului au fost șase categorii de activităţi: realizarea de filme scurte de tip documentar despre producătorii și oamenii gospodari ai comunei Todirești, ateliere creative despre folclor facilitate de artiști internaționali pentru copiii și adolescenții comunei, meşteşuguri, momente artistice, parada satelor și concursul ‚,Cel mai frumos sat’’.

Acest eveniment deosebit s-a desfășurat pe parcursul a trei zile, iar în cea de-a treia zi de festival, la Parada Satelor s-au înscris comunele Ciortești, Dumbrăvița, Hărmănești, Lespezi și Tătăruși. Ansamblul ,,Flori de Mai’’ Todirești, coordonat de d-na Oana Damaschin, împreună cu grupul vocal Hurgheșelul și ansamblul Hurgheșul, din Feredeni, coordonat de Parohia Feredeni – Iulia și Dănuț Fotea, au deschis evenimentul. Todirești a fost cel mai frumos sat 2022-2023, iar Feredeni a deținut titlul în perioada 2021-2022.

Parada Satelor a început cu o plimbare a delegaţiilor săteşti până la Biserica din Todirești, după care fiecare comună a prezentat dansuri, cântece, tradiții, locuri pitorești și produse tradiţionale specifice comunităților de proveniență. Tot evenimentul a fost jurizat de zece artiști internaţionali, specializaţi în diverse domenii, împreună cu Dănuț Gârbea – colecționar de produse tradiționale, de la Muzeul Etnografic din Todirești, Alexandru Gâmbuță, coregraf de dansuri populare de la Casa de Cultură Pașcani, Ana-Maria Ignat, interpretă de muzică populară din Bălțați, și de Adina Covăsneanu, coordonator grup de dans popular ,,Românașii”. Titlul de Cel mai frumos sat din județul Iași a fost obținut de comuna Tătăruși, unde va avea loc ediția a X-a a Festivalului Folcloristica.

Folcloristica este un eveniment de revigorare și dezvoltare locală, care contribuie la promovarea internațională a comunităților implicate, la identificarea actorilor activi și crearea de noi proiecte și parteneriate europene. Scopul Folcloristicii e să unească toate cele 93 de comune ale județului Iași. Edițiile anterioare au avut loc în Târgu Frumos (2015), Bălțați (2016), Ruginoasa (2017), Tomeşti (2018), Butea (2019), Ciurbești (2021), Feredeni și Deleni (2022) și Todirești (2023). Ediția din 2020, an pandemic, s-a transmis virtual, fiind realizate vizite de documentare în 5 comune.

Alte articole

Mesajul Zilei Mondiale a Teatrului: Arta este pace!

În 1961, Institutul Internațional de Teatru (ITI) a inițiat...

A murit criticul literar Nicolae Manolescu la vârsta de 84 de ani

Criticul literar Nicolae Manolescu, președinte al Uniunii Scriitorilor din...

Buna Vestire, cea mai veche sarbatoare a Maicii Domnului

Buna Vestire este praznuita de Biserica pe 25 martie. Buna...