Datele privind audiența pe Wikipedia nu sunt aceleași cu datele preliminarii pe care le avem din studiul tuturor site-urilor și al audiențelor pentru toate platformele disponibile pe internet. Totuși, cu limitările inerente, datele din platforma wiki au utilitatea lor, mai ales că unele rezultate sunt surprinzătoare / contraintuitive. Revista Cultura a început să publice începând cu luna septembrie rezultatele unei cercetări dedicate scriitorilor români.
Topul autorilor români în activitate este dominat de Mircea Cărtărescu. Cota lui de audiență pe Wikipedia, deja dublă față de autorii de pe locurile următoare, a fost propulsată de două noi evenimente. În iarnă, publicarea romanului Theodoros a dus la o creștere cu peste 200% a accesărilor. În primăvară, turneul american a dus la un alt val de interes. Mircea Cărtărescu are pe wikipedia pagini în 25 de limbi. Sub 33% din audiență vizează pagina în limba română.
Următorii clasați au audiențe aproximativ egale. Datele lunare arată chiar frecvente schimbări de poziție între autorii din acest interval. La momentul măsurării, în august 2023, „podiumul” clasamentului era completat de Andrei Codrescu și Norman Manea. Ambii sunt rezidenți în Statele Unite și, pentru amândoi, cea mai vizionată pagină este cea în engleză (90% – pentru Andrei Codrescu).
Pozițiile 4-12 sunt ocupate, în ordine, de Ana Blandiana, Mircea Dinescu, Matei Vișniec, Tatiana Țîbuleac, Petru Popescu, Ioana Pârvulescu, Gabriela Adameșteanu, Tatiana Niculescu Bran și Doina Ruști. Pentru detalii, vezi articolul precursor Top 10 scriitori români contemporani pe wikipedia, pe blog.
În rezumat, primele 12 poziții au, în mod natural, un echilibru de gen: 6 scriitori și 6 scriitoare. Doar 5 autori din top 10 locuiesc în România. Ceilalți sunt în SUA (3) și în Franța (2). Dintre acești autori care scriu în principal în limba română, doar Tatiana Țîbuleac nu a avut rezidență în România. Ea s-a născut la Chișinău și locuiește în Paris.
Un alt autor cu o cotă de interes importantă pe Wikipedia este laureata Nobel, Herta Müller. Ratingul paginilor sale pe Wikipedia îl depășește puțin pe cel al lui Mircea Cărtărescu. Ea nu a fost inclusă în top pentru că scrie în germană, iar operele ei sunt traduse în română.