April30 , 2024

Spectacolul  “Prenumele” în regia lui Radu Ghilaș a participat la Festivalul Internațional de Teatru de la Malpede din Turcia

Share

Ateneul Național din Iași a acceptat invitația de a participa la cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Maltepe, Istanbul.

Spectacolul  “Prenumele” de Matthieu Delaporte și Alexandre de la Patelliere, sub regia lui Radu Ghilaș, a avut loc pe 11 octombrie, la Centrul Cultural Türkan Saylan Maltepe din Turcia. Festivalul se distinge prin promovarea diversității culturale și reunește trupe de teatru din întreaga lume, iar echipa Ateneului Național din Iași și Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova vor reprezenta cultura română în cadrul evenimentului.

„Le Prenom” este o comedie franceză, scrisă de Matthieu Delaporte și Alexandre de la Patellière, care a fost pusă pentru prima dată în scenă la Paris, în 2010, cu Patrick Bruel într-unul din rolurile principale. Piesa de teatru a fost nominalizată la mai multe Premii Molière, fiind ulterior adaptată și pentru marile ecrane, primind 5 nominalizări la premiile César în 2013.

Vincent, un bărbat la patruzeci de ani, va fi tată pentru prima dată. Invitat la cină de către Élisabeth și Pierre, sora și cumnatul lui, unde vine și Claude, un prieten din copilărie. În timp ce așteaptă sosirea Annei, tânăra sa soție care întârzie veșnic, el este presat cu întrebări despre viitoarea sa paternitate într-o dispoziție relaxantă, de familie. Dar când Vincent este întrebat dacă și-a ales deja un prenume pentru copilul născut , răspunsul lui creează haos, nimeni nu aprobă alegerea. Anna ajunge în mijlocul confruntării și masa se transformă într-o luptă, cadavrE pica din dulap, încep reglări de conturi, răsar amintiri dureroase și dezvăluiri ale adevărurilor de familie, dar mai ales izbucnesc prejudecăți și inepții. Alegerile personale sunt calcite în picioare, totul trebuie să fie colectiv, totul trebuie să fie politic corect, totul trebuie să fie „moral”, pe o linie de tradiție afirmând filiația genetică, familială, istorică și intelectuală.

Regizorul Radu Ghilaș îi acordă lui Marius Manole libertate deplină să orchestreze acest haos al ideilor preconcepute, să aducă ordine în dezordinea generată din nimic, să ironizeze cu cinism prostia moralității dominante și tabuurile ideologice. Marius Manole aduce în scenă un Vincent tolerant, ușor inconștient și ludic, nedumerit de modul în care alegerea unui prenume poate transforma o seară plăcută inițial într-un coșmar. În jurul protagonistului, actorii din Iași mențin credibilitatea și plauzibilitatea în fiecare dintre personajele lor.

Erica Moldovan (Elizabeth) interpretează cu autenticitate rolul Babou, o femeie care, chiar dacă se află în umbra soțului, păstrează autoritatea asupra celor din jur. Cezara Fantu aduce în viață personajul Annei sub forma unei femei active, care nu se supune opiniei soțului sau normelor pline de tabuuri ale societății. Dumitru Florescu reușește să transmită subtil greșelile caracterului lui Pierre, fără a exagera. Codrin Dănilă, în rolul lui Claude, emană nonșalanță, surprinzând cu umor discret și dezvăluind adevăruri într-o tonalitate între comedie și dramă în final. Spectacolul se încheie cu monologul lui Vincent, care relatează deznodământul unei seri remarcabile, provocând întrebări privind nivelul nostru de toleranță, libertatea alegerilor și sursele umorului.

Premierea spectacolului ”Prenumele” la Ateneul Național din iași a avut loc pe 11 mai 2023

Alte articole

Mesajul Zilei Mondiale a Teatrului: Arta este pace!

În 1961, Institutul Internațional de Teatru (ITI) a inițiat...

A murit criticul literar Nicolae Manolescu la vârsta de 84 de ani

Criticul literar Nicolae Manolescu, președinte al Uniunii Scriitorilor din...

Buna Vestire, cea mai veche sarbatoare a Maicii Domnului

Buna Vestire este praznuita de Biserica pe 25 martie. Buna...