June22 , 2024

Ce mai putem vedea la cinema și TV luna aceasta

Share

Pentru pasionații de istorie am ales noi câteva documentare și filme care pot fi văzute în noiembrie la cinema sau la televizor:

Scandaloasa contesă du Barry
Filmul Jeanne du Barry o prezintă pe ultima amantă a regelui Franței, a cărei poveste de dragoste cu Regelui Ludovic al XV-lea a scandalizat Curtea franceză. Jeanne Vaubernier, fiica unei familii sărace, își folosește frumusețea și inteligența pentru a-și depăși condiția socială. Prin intermediul iubitului ei, Contele du Barry, și a Ducelui de Richelieu, Jeanne este prezentată regelui.

Inevitabilul se întâmplă și acesta se îndrăgostește de ea, descoperindu-și pofta de viață. Jeanne devine favorita oficială, iar scandalul de la Curte nu întârzie să apară. În rolul lui Ludovic al XV-lea: Johnny Depp.

Unicitatea Norei Iuga
La cinema – DIN 17 NOIEMBRIE

La 92 de ani, Nora Iuga este un personaj unic: poetă, romancieră și traducătoare, suflet tânăr și avangardist, cu spirit ludic, carismă și autoironie. Povestea scriitoarei ale cărei cărți au fost interzise de comuniști pentru „erotism morbid” este cea a unei femei care trăiește poezia.
Documentarul-portret De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin ne invită să descoperim natura acestui erotism, felul în care încă îi influențează Norei scrisul și perspectiva asupra vieții.

Generalul Napoleon
La cinema – DIN 24 NOIEMBRIE

Ridley Scott propune o poveste originală despre apariția și parcursul legendarului Napoleon Bonaparte. Filmul expune modul crud în care generalul Napoleon pune mâna pe tronul Franței, întreaga lui carieră fiind analizată din unghiul lui Josephine, soția și marea lui dragoste.
Producția Napoleon îi are în distribuție pe Joaquin Phoenix, Vanessa Kirby, Ben Miles, Tahar Rahim.

Revoluția văzută altfel
La cinema

continuarea pe Historia.ro

Alte articole

Mesajul Zilei Mondiale a Teatrului: Arta este pace!

În 1961, Institutul Internațional de Teatru (ITI) a inițiat...

A murit criticul literar Nicolae Manolescu la vârsta de 84 de ani

Criticul literar Nicolae Manolescu, președinte al Uniunii Scriitorilor din...

Buna Vestire, cea mai veche sarbatoare a Maicii Domnului

Buna Vestire este praznuita de Biserica pe 25 martie. Buna...