June22 , 2024

Spectacolul ”Gri Colorat” premieră la Teatrul ”Luceafărul” din Iași

Share

Echipa artistică de la Teatrul Luceafărul a pregătit o producție specială pentru cei mici, numită “GRI COLORAT“, adresată copiilor cu vârste între 1 și 5 ani.
Premiera spectacolului a avut loc sâmbătă 2 decembrie, ora 11.

Delia Gavlițchi, regizoarea proiectului, a declarat: “Gri Colorat este un spectacol destinat copiilor foarte mici, care și-a propus să desfacă pe înțelesul lor felul în care emoțiile pe care le simțim ne influențează comportamentul. Frica, Tristețea, Veselia și Furia sunt emoții pe care le simt și cei mai mici dintre noi. Este benefic să primim instrumentele necesare înțelegerii și gestionării acestora încă de la o vârstă fragedă.”

Echipa de realizatori a fost completată de: dramaturgie – Ana Cucu Popescu, scenografie: Florin Suciu, muzică: Adrian Cimpoeșu (Văzduh), coregrafie: Cătălin Filip, asistent regie: Andrei Piu. Distribuția a urvat pe scenă nume ca George Cocoș, Alex Iurașcu, Liliana Mavriș Vârlan, Viorel Vârlan, Camelia Dilbea, Alexia Botezatu.

Formatul spectacolului a propus și un îndemn la mediere culturală adresat adulților care îi însoțesc pe cei mici la teatru: “S-a demonstrat deja de ani buni că expunerea copiilor la spectacole de teatru are multiple efecte benefice asupra dezvoltării. Spectacolele dedicate lor lucrează cu «unelte» diferite, bazându-se mai degrabă pe crearea atmosferei prin lumină, culori și sunet, și nu se sprijină atât de mult pe puterea cuvântului. Asta nu înseamnă că o discuție ulterioară vizionării unui astfel de spectacol nu este benefică. Din contră! Pentru dezvoltarea gândirii critice, spectatorii de orice vârstă trebuie ghidați către procesul de reflexie asupra produsului cultural consumat.” (Ana Cucu Popescu).

Teatrul pentru Copii și Tineret ”Luceafărul” din Iași, fondată în 1950 ca Teatru de păpuși, și-a debutat stagiunea cu piesa “Peștișorul de aur” de A.S. Pușkin, sub regia lui Iosif Ligeti și cu o distribuție formată din cinci actori. De atunci și până în prezent a adus în fața micilor spectatori nenumărate premiere culminând cu organizarea Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr care anul acesta a ajuns la cea de-a XVI-a ediție.

 

Alte articole

Mesajul Zilei Mondiale a Teatrului: Arta este pace!

În 1961, Institutul Internațional de Teatru (ITI) a inițiat...

A murit criticul literar Nicolae Manolescu la vârsta de 84 de ani

Criticul literar Nicolae Manolescu, președinte al Uniunii Scriitorilor din...

Buna Vestire, cea mai veche sarbatoare a Maicii Domnului

Buna Vestire este praznuita de Biserica pe 25 martie. Buna...