June22 , 2024

Festivalul de ”Datini și obiceiuri de iarnă” de la Iași va avea loc pe 16 decembrie

Share

Centrul Județean al Culturii Tradiționale Iași organizează un spectacol inedit al tradițiilor românești la Festivalul de ”Datini și obiceiuri de iarnă”.
Evenimentul va avea loc în Atrium Palas Mall, în ziua de 16 decembrie 2023, începând cu ora 11:30.

Centrul Județean al Culturii Tradiționale Iași își desfășoară activitatea în mod principal prin intermediul programelor și proiectelor elaborate de conducerea sa, conform strategiilor culturale și educativ-formative stabilite de autoritatea subordonatoare, respectiv Consiliul Județean Iași. Principalul obiectiv al instituției îl reprezintă descoperirea, păstrarea și conservarea tradițiilor și culturii autohtone iar acest spectacol în prag de sărbători reprezintă un demers major în acest sens.

Festivalul de ”Datini și obiceiuri de iarnă” vizează cunoaşterea şi valorificarea, pe mai multe planuri, a patrimoniului de datini şi obiceiuri păstrate şi practicate în cadrul Sărbătorilor de iarnă, avînd ca repere fundamentale Crăciunul şi Anul Nou.

Stimulaţi de bogăţia fără egal a acestor datini în spaţiul moldovenesc, organizatorii festivalului de la Iaşi manifestă un interes constant pentru promovarea şi evidenţierea acestor valori din cele mai importante zone folclorice ale ţării, precum şi din comunităţile româneşti aflate dincolo de graniţe.

Festivalul de la Iaşi se constituie într-un bun prilej de rememorare a atmosferei satului tradiţional, de întîlnire şi reîntîlnire cu frumuseţea măştilor (Capre, Cerbi, Urşi, Berbeci, Căiuţi, etc), cu sobrietatea magilor din alaiurile Irozilor, cu naturaleţea colindelor şi a pluguşoarelor, cu insolita prezenţă a trupelor haiduceşti.

Festivalul de ”Datini și obiceiuri de iarnă” se află la cea de a 55 a ediție.

Alte articole

Mesajul Zilei Mondiale a Teatrului: Arta este pace!

În 1961, Institutul Internațional de Teatru (ITI) a inițiat...

A murit criticul literar Nicolae Manolescu la vârsta de 84 de ani

Criticul literar Nicolae Manolescu, președinte al Uniunii Scriitorilor din...

Buna Vestire, cea mai veche sarbatoare a Maicii Domnului

Buna Vestire este praznuita de Biserica pe 25 martie. Buna...