June22 , 2024

Întâlnire Literară la Muzeul Unirii: Povestea Principesei Olga Sturdza și Arhitectul G.M. Cantacuzino în Lumina Cărților Laurei Guțanu

Share

Sâmbătă, 9 decembrie 2023, de la ora 11.00, la Sala Dublei Alegeri a Muzeului Unirii din Iași (str. Alexandru Lăpușneanu, nr. 14), Editura UAIC vă așteaptă la lansarea cărților “Principesa Olga Sturdza” și “Arhitectura unui destin: George Matei Cantacuzino”, scrise de Laura Guțanu. Evenimentul este o omagiere adusă autoarei, desfășurându-se în parteneriat cu Complexul Muzeal Național Moldova Iași.

Participanții invitați să ia cuvîntul cu această ocazie îi includ pe Georgeta Filitti (membra Academiei Române), criticul de film Irina Margareta Nistor, profesorii Alexandru Călinescu, Valeriu Gherghel și Constantin Dram de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, realizatorul TV Vasile Arhire, jurnalistul Ovidiu Șimonca și Brîndușa Munteanu, muzeograf la Muzeul Unirii din Iași, gazda evenimentului.

Cărțile care vor fi lansate aduc în atenţia publicului două personalități remarcabile ale României, Principesa Olga Sturdza și arhitectul George Matei Cantacuzino, ale căror destine au fost influențate în mod decisiv de vicisitudinile istoriei secolului XX, dar a căror operă reverberează până în zilele noastre. Cu un impresionant aparat bibliografic, critic și memorialistic, volumele sunt bogat ilustrate cu imagini de epocă, multe dintre ele inedite.

Laura Guțanu (1961-2023) a fost bibliograf la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași și a avut o contribuție semnificativă în domeniul bibliografiei. Este cunoscută ca autoare a volumului “Receptarea lui Marcel Proust în România. 1920-1944. Bibliografie” și coautoare la diverse bibliografii, printre care cele dedicate lui Dimitrie Cantemir, Albina Românească, Mihai Eminescu, Constantin Ciopraga și altele. De asemenea, a adus contribuții în volume colective, inclusiv cu articole în presa culturală românească.

Alte articole

Mesajul Zilei Mondiale a Teatrului: Arta este pace!

În 1961, Institutul Internațional de Teatru (ITI) a inițiat...

A murit criticul literar Nicolae Manolescu la vârsta de 84 de ani

Criticul literar Nicolae Manolescu, președinte al Uniunii Scriitorilor din...

Buna Vestire, cea mai veche sarbatoare a Maicii Domnului

Buna Vestire este praznuita de Biserica pe 25 martie. Buna...