În ultima zi de școală înainte de începerea vacanței, vineri 27 octombrie, elevii din comuna Ciortești au avut parte de o surpriză culturală pregătită de autoritățile locale. Astfel la Căminul Cultural din Coropceni actorii Ateneului Național din Iași au pus în scenă piesa de teatru ”Sarea în bucate”
În castel e o atmosferă apăsătoare deoarece împăratul a avut un vis urât în care se făcea că cele trei fete ale lui nu-l mai iubesc deloc. O fi oare așa sau e vorba doar despre un coșmar care nu ar trebui luat în seamă? Fetele împăratului îl iubesc sau nu? Cum va reacționa împăratul la răspunsurile fetelor? Fire amuzantă și isteață, bufonul castelului îl va ajuta pe împărat să își dea seama ce se întâmplă cu adevărat.
Prințesele Tica, Ica și Ilinca au fost întrebare de tatăl lor dacă îl mai iubesc sau nu iar răspunsul celor trei fete l-au putut afla toți elevii care au participat la spectacol.
Bufonul haios și pus mereu pe șotii al împăratului din poveste a fost un ghid excelent pentru copiii care au doar de învățat din greșelile personajelor. El i-a însoțit pe tot parcursul poveștii oferindu-le sfaturi și cerându-le ajutor în momentele dificile.
Învățăturile despre dragostea părintească, despre cât de amăgitoare pot fi persoanele lingușitoare, despre nevoia de sfaturi și ajutor de care chiar și un împărat are nevoie, despre iubirea față de persoana de lângă noi, despre recunoașterea greșelilor și iertarea acestora și despre răsplata cuvenită celor care ne sunt mereu alături, au fost prielnice pemntru micii spectator.
Căminul cultural din Coropceni a fost construit cu fonduri de la Compania Națională de Investiții, valoarea clădirii se ridică la 2 milioane 700 mii lei și a fost ridicată într-un timp record. Sala este una spațioasă cu o capacitate de 300 de locuri iar dotările tehnice (boxe, microfoane, scenă, cortină, videoproiector etc.) sunt demne de un adevărat edificiu cultural care poate asigura buna organizare a tuturor evenimentelor. Inaugurarea clădirii a fost făcută în luna decembrie 2021 iar de atunci pe scena spațioasă s-au organizat periodic spectacole pentru copii dar și pentru adulți, serbări școlare, iar în sală s-au organizat inclusive cursuri de formare profesională pentru personae din zone defavorizate.
”Această clădire ne este de un real ajutor de fiecare dată cînd suntem puși în situația să organizăm diferite evenimente culturale, educative sau sociale cu participarea unui număr mai mare de persoane. Sala încăpătoare și scena cu toate dotările ne sunt folositoare în acținile noastre. Mă bucur că am reușit în mandatul meu de primar să ridic acest edificiu cultural care va dăinui mult timp de acum încolo în mijlocul comunității noastre. Spectacolele de teatru pe care le organizăm periodic în parteneriat cu Ateneul Național din Iași încep să deschidă apetitul pentru cultură atât în rândul celor mici cât și al părinților care de multe ori îi însoțesc. Comuna Ciortești este poziționată la o distanță relativ mare de oraș și nu toată lumea are posibilitatea să ajungă la un specatcol de teatru cu ușurință atunci am decis să aducem teatru la noi.” a declarat primarul Comunei Ciortești, Alina Apostol.