June22 , 2024

Ce spectacole de teatru vedem în week-end la Iași

Share

Pentru sfârșitul săptămânii 24-26 noiembrie 2023, ”Teatru Național Vasile Alexandri” din Iași propune iubitorilor de teatru spectacolul ”Lysistrata, dragostea mea” de Matei Vișniec în regia lui Zalán Zakariás; spectacolul se va juca la sala Mare și are o durată de o oră și patruzeci de minute.

Ateneul Național din Iași vine în acest week-end în întâmpinarea spectatorilor cu piesa ”Take, Ianke și Cadîr”
în regia Ion Sapdaru, jucat la Sala UNIRII (fostul Cinema Victoria) durata: 2 h și 30 de minute (cu pauză de 10 minute).
„Pentru mine, Take, Ianke si Cadîr, este o provocare. Am evitat de câteva ori s-o pun în scenă din diverse motive. Ori cei care veneau cu propunerea nu mă convingeau, ori eu rătăceam în alte zone ale teatrului contemporan, etc.. La teatrul ,,Ateneu” am găsit în sfârșit echipa.

Anul acesta, piesa împlinește venerabila vârstă de 87 de ani și se pare că e cea mai jucată piesă românească de la momentul scrierii. Nu cunosc un teatru în România sau Moldova unde această piesă să nu fi fost montată. În primul rând pentru că oferă actorilor partituri rar întâlnite dar și mesajul piesei este mereu actual. O simplă poveste a trei negustori mărunți, de diferite etnii care se confruntă la un moment dat cu o dilemă mare. Dragostea copiilor sau oprobriul ,,mahalalei”, a cutumelor strămoșești și bariera religioasă. Personajele piesei parcurg un drum anevoios spre un final fericit în care soluția e una singură – dragostea.
Există în piesă un schimb de replici care m-a determinat să fac acest spectacol:
Ianke: Dar ce faceți din copil? Un evreu, un creștin?
Ana: Un om, papa! Mai departe să nu ne gândim! ” spunea Ion Sapdaru la premiera piesei în ianuarie 2019.

Teatrul pentru Copii și Tineret ”Luceafărul” din Iași are în agenda acestui sfârșit de săptămână trei spectacole astfel vineri 24 noiembrie ora 19 ”Stai jos sau cazi” după romanul omonim al lui Bogdan Munteanu, în regia lui Cristi Avram, duminică 26 noiemnrie începând cu ora 11, spectacolul ”Frumoasa și Bestia” în regia lui Ion Ciubotaru, iar de la ora 17.30 spectacolul ”Ursul păcălit de vulpe” în regia lui Constantin Brehnescu.

Alte articole

Mesajul Zilei Mondiale a Teatrului: Arta este pace!

În 1961, Institutul Internațional de Teatru (ITI) a inițiat...

A murit criticul literar Nicolae Manolescu la vârsta de 84 de ani

Criticul literar Nicolae Manolescu, președinte al Uniunii Scriitorilor din...

Buna Vestire, cea mai veche sarbatoare a Maicii Domnului

Buna Vestire este praznuita de Biserica pe 25 martie. Buna...