Hunedoara: Încă un pas pentru restaurarea Amfiteatrului de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara a semnat luni contractul pentru serviciile de proiectare şi asistenţă tehnică necesare în cadrul Proiectului de restaurare a Amfiteatrului din situl Ulpia Traiana Sarmizegetusa, fosta capitală a Daciei Romane, informează Agerpres.

Contractul pentru serviciile de proiectare prevede trei etape de realizare, începând cu actualizarea expertizei tehnice, continuând cu elaborarea documentațiilor tehnice necesare pentru obținerea avizelor şi acordurilor, conform certificatului de urbanism, pentru ca, în final, să fie elaborat Proiectul Tehnic (PT) de execuţie, inclusiv caietele de sarcini şi detaliile de execuţie.

Etapa I a contractului cuprinde actualizarea expertizei tehnice, în etapa a II-a vor fi elaborate documentațiile tehnice necesare pentru obținerea avizelor și acordurilor conform certificatului de urbanism, a Documentației Tehnice pentru obținerea Autorizației de Construire (D.T.A.C.), a Documentației Tehnice pentru Organizarea Execuției (D.T.O.E.) și verificarea documentațiilor tehnice pentru cerințele stabilite de lege, de către verificatorii de proiecte atestați de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și Ministerul Culturii.

Etapa a III-a a contractului prevede elaborarea Proiectului Tehnic de execuție, inclusiv a caietelor de sarcini și a detaliilor de execuție. De asemenea, contractul prevede acordarea de asistență tehnică de către proiectant pe toată perioada execuției lucrărilor, până la recepția finală. Pentru cele trei etape, termenul de realizare prevăzut în contract este de 5 luni și jumătate.

Valoarea contractului pentru serviciile de proiectare şi asistenţă tehnică din partea proiectantului se ridică la 806.165 lei, inclusiv TVA. Valoarea totală investiţiei este de peste 22 milioane lei lei, inclusiv TVA, din care contribuţia CJ Hunedoara este de 781.455 lei.

Citește și Bursan, Constantin (n. 1888 – d. 1962)

„Sunt convins că vom avea în continuare sprijinul Institutului Naţional al Patrimoniului pentru că ne dorim să implementăm cât mai multe proiecte europene în acest domeniu. Urmează Muzeul Civilizaţiei Dacice din Orăştie. Mulţumesc colegilor mei din cadrul Unităţii de Implementare a Proiectului pentru implicare”, a declarat, cu prilejul semnării contractului, preşedintele CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor.

Proiectul „Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului Arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa” este finanţat din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5 „Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”.

În cadrul proiectului se propune amenajarea zonei amfiteatrului cuprinsă între intrarea nr. 7 şi intrarea nr. 12, prin reconstruirea volumetrică a Podiumului, a Maenianum primum şi a Tribunei, precum şi amenajarea intrărilor 8, 9, 10 şi 11.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *