Capotă, Iosif (n. 1912 – d. 1958)

Capotă, Iosif. S-a născut pe data de 24 ianuarie 1912, în localitatea Mărgău, comitatul Cluj, într-o familie numeroasă de țărani înstăriți. A absolvit Liceul „George Barițiu” din Cluj și Facultatea de Medicină Veterinară din București.

În septembrie 1940, după instaurarea ocupației maghiare, familia Capotă s- a refugiat la Câmpia Turzii, de unde a revenit în Huedin după 23 august 1944. A fost membru în PNȚ (Partidul Național Țărănesc), formațiune politică din partea căreia a candidat la alegerile parlamentare din 1946.

După această dată a organizat în regiune sa, împreună cu dr. Alexandru Dejeu, o intensă activitate anticomunistă. Arestat în martie 1947. În mai 1947 a reușit să evadeze și, în 1948, a pus bazele organizației „Frontul Național Creștin Iuliu Maniu, gruparea Pentru Libertate, Patrie și Cruce”. A fost arestat din nou, în 1957. Condamnat de Tribunalul Militar Cluj la pedeapsa cu moartea. Ar fi încercat să se sinucidă în ultimul moment prin otrăvire.

În mai-iunie 1958 la Tribunalul Militar al Regiunii a III-a Militare din Cluj s-a desfășurat procesul lotului „Capotă- Dejeu”, format din aproximativ 50 de persoane, în trei grupuri distincte. Procesul a fost public. La 8 iulie 1958 a fost condamnat la moarte și a fost executat prin împușcare la Penitenciarul Gherla, în 2 septembrie 1958, după ce, în prealabil, i-a fost respins recursul de comutare a pedepsei la muncă silnică pe viață. Președintele Tribunalului a fost col. Paul Finichi, iar plutonul de execuție a fost condus de cpt. Constantin Șerban.

Bibliografie: Bodeanu, Denisa, Mişcarea de rezistenţă anticomunistă din România: grupul „Cruce şi Spadă”. Mărturii, vol. III, Editura Argonaut, 2005; Bodeanu, Denisa, Budeancă, Cosmin, Rezistența anticomunistă din România. Grupul „Capotă-Dejeu”, Editura Argonaut, 2006; Onişoru, Gheorghe, Mişcarea armată de rezistenţă anticomunistă din România. 1944 – 1962, Editura Kullusys, București, 2003; Muraru, Andrei, Dicționarul penitenciarelor din România comunistă. 1945-1967, Editura Polirom, Iași, 2008; Radosav, Doru, Rezistența anticomunistă din Apuseni. Grupurile „Teodor Șușman”, „Capotă-Dejeu”, „Cruce și Spadă”. Studii de istorie orală, Editura Argonaut, 2003.

Fețele durerii. Apel la memorie

Distribuie mai departe

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *