Beldeanu, Oliviu (n. 1924 – 1959)

Beldeanu, Oliviu. S-a născut pe 6 februarie 1924, în Dej. A urmat cursurile Facultății de Arte Frumoase din București, devenind sculptor. Membru în conducerea de tineret a P.N.Ț. A fost contestatar al alegerilor din noiembrie 1946. După instalarea comunismului, ambii părinți au fost condamnați pentru propagandă în favoarea P.N.Ț.

Fugit din țară, în 1955 a încercat să obțină documente compromițătoare de la Ambasada României din Elveția. Împreună cu alți prieteni, în 1955, a organizat atacarea și ocuparea legației Republicii Populare Române din Berna. A fost arestat, judecat și condamnat de autoritățile din Elveția la 4 ani de detenție. Eliberat înainte de termen, pe 15 octombrie 1957. După aducerea sa în țară a fost anchetat timp de un an, iar în noiembrie 1959 un tribunal militar l-a condamnat la moarte.

Bibliografie: Beldeanu, Oliviu; Constantinescu, Mihaela, Memorial anticomunist din închisoare, Editura Jurnalul Literar, 1999; Popescu, Alexandru, Bulei, Ion, România și cele trei războaie mondiale. În arhive diplomatice germane și austriece, Editura Institutul European, 2002; Olaru, Stejărel, Cei cinci care au speriat Estul. Atacul asupra Legației R.P.R. de la Berna (februarie 1955), Editura Polirom, 2003; Pelin, Mihai, Culisele spionajului românesc, Editura Evenimentul Românesc, 1997.

Fețele durerii. Apel la memorie

Distribuie mai departe

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *